De correcte spelling der Nederlandsche taal

Door Yoeri op woensdag 19 december 2007 10:04 - Reacties (8)
Categorieën: My private life, Tweakers.net, Views: 7.973

De vrouw die het hippe grand café binnenliep, een miss twiggy aan de goede kant van de veertig, was smaakvol uitgedost in een bordeauxrode deux-pièces en een blouse met ovale vlakken, het precieuze gezicht perfect in de make-up.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ik heb me trouwens altijd afgevraagd waarom er zoveel hoofdletters in de Naam van dat Dictee staan. Als er nou iets geen steek houdt...

Als eindredacteur en Belg kan ik dit dictee natuurlijk niet ongemerkt laten voorbijgaan. Om 20.20u vanavond heb ik helaas dienst, maar zodra die afgelopen is ga ik wel ergens een videootje opsnorren en mezelf ook op de tekst storten. Voor mezelf heb ik de bovengrens alvast op 20 fouten gesteld. Heb ik er meer, dan moet ik maar eens bezinnen :+

Het dictee van 2007 werd geschreven door wijlen Jan Wolkers en zal voorgelezen worden door Karina Wolkers. Philip Freriks is natuurlijk ook weer van de partij, al is niet iedereen daar altijd even blij over.

Inmiddels wordt er bij Tweakers.net druk gewerkt aan een interne schrijfwijzer. Want het is soms best lastig. Schrijven we nu CPU of cpu, ASUStek of Asus, Nvidia of nVidia, iPod of Ipod, ... Voor elke schrijfwijze valt wel iets te zeggen en met een set duidelijke regels hopen we iig voor consistentie op onze frontpage te kunnen zorgen. Het Groene Boekje is immers niet àltijd heilig of overduidelijk.

Volgende: Acht fouten 12-'07 Acht fouten
Volgende: Boodschappenlijstje 12-'07 Boodschappenlijstje

Reacties


Door Tweakers user PcDealer, woensdag 19 december 2007 11:46

Ik had altijd gegrepen dat de regels omtrent schrijfwijzen van merknamen en type producten duidelijk was. Maar blijkbaar niet.

Door Tweakers user Yoeri, woensdag 19 december 2007 11:53

Om één voorbeeldje te geven:

Een 'als woord ingeburgerde afkorting' mag met kleine letters geschreven worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 'tv'. Op Tweakers.net heb je echter ook cpu's, ram, gpu's en dergelijke meer die bij ons zeer ingeburgerd zijn, maar in het algemene taalgebruik niet echt. :)

Door Tweakers user John_Glenn, woensdag 19 december 2007 15:17

Ha, volgens mij hadden we eerder deze week ook nog zoiets wat betreft de vervoeging van 'overklokken'. Misschien leuk: de reactie van Taaladvies.net
Wij zijn geneigd zijn om beide vormen te accepteren. Uit een korte zoektocht op internet blijkt dat zowel de stamtijden 'overklokte, overklokt' als 'klokte over, overgeklokt' gebruikelijk zijn. Wellicht komt het werkwoord overklokken dus zowel met klemtoon op het eerste deel als op het tweede deel voor. Jammer genoeg hebben we geen nadere informatie over de uitspraak van dit werkwoord.
Met andere woorden: de standaard die T.net gaat vaststellen is misschien wel doorslaggevend! :) Succes met deze zware beslissingen... hoop dat er geen religieuze breuk ontstaat, zoals waar de taalunie met de laatste spelling tegenaan liep :D

Door Tweakers user RS_Jelle, woensdag 19 december 2007 20:20

Of nog anders: NVIDIA zoals ze het zelf overal op hun site schrijven. Al komt dat wel een beetje schreeuwerig over ...

Door Tweakers user Tomsworld, woensdag 19 december 2007 22:10

Vlaanderen boven hé :)

Door Tweakers user Korben, woensdag 19 december 2007 22:48

Voor merken lijkt het me inderdaad vrij duidelijk; hanteer de spelling die de fabrikant ook aanhoudt. Het is dus iPod in plaats van het Ipod van (o.a.) Webwereld, en ASUS of ASUSTeK, en NVIDIA.

Door Tweakers user Yoeri, donderdag 20 december 2007 09:34

Ja hoor

ASUS heeft in samenwerking met NVIDIA een iPod-concurrent gepresenteerd. Het apparaat werd MEDIApLAYER gedoopt en is voorzien van een ATI-chipset.

Dat fabrikanten het liefst om ter meest opvallen door hun naam in hoofdletters te schrijven, betekent niet dat wij daarin mee gaan. Helaas (imo) houden we 'iPod' wel aan, ook zegt de Nederlandse spelling dat een eigennaam met een hoofdletter begint. Overigens is zowel Webwereld als NRC ook van de Ipod-notatie afgestapt, en dat is afaik ook de belangrijkste reden dat wij alsnog voor iPod ipv Ipod gekozen hebben nu.

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 22 december 2007 12:37

Maar nVidia binnen een zin en Nvidia aan het begin?

Reageren is niet meer mogelijk